Top 5 activitati pentru copilul de 3 ani

Top 5 activitati pentru copilul de 3 ani în vremea lui Covid-19. Ce pot face în casă cu copilul de 3 ani, plin de energie, plictisit de o lună de izolare și stat în casă, în același timp și dornic de aventură ori socializare? Cum să îl tin „în priză” cu activități noi? Ce are succes la grupa de vârstă 2-3 ani? Cum să îl ajut să consume energia în casă?

Astăzi mi-am propus să vă povestesc top 5 activitati pentru copilul de 3 ani, care au mare succes la Sofia. Nici nu se trezește bine, că aud nelipsita replică „Mami, ne jucăm?”. Așadar, indiferent cât de lipiți am ochii din lipsă de suficient somn, trebuie să reacționez promt la dorințele copilului.

Puzzle de toate formele si mărimile

Sofia a îndrăgit puzzle-ul încă de pe la vârsta de un an si câteva luni, adică a cam fost dragoste la prima vedere. Atunci îi cumpărasem câteva puzzle-uri colorate, din lemn, cu animale, din 4, maxim 5 piese. Pe acestea le-a îndrăgit rapid, dar si mai repede a învățat să le rezolve fără ajutor.

activitati pentru copilul de 3 ani
Asa arăta top 3 la începuturile relației Sofia-puzzle

Timpul a trecut, iar acum fetița mea are trei ani și compune singură jocuri de până la 9 piese, dar și altele mai complexe, bineînțeles cu suportul nostru.

De ce recomand puzzle-urile?

Jocurile de tip puzzle sunt constructive, ajută la dezvoltarea imaginației, conturează o gândire strategică, încurajează o bună dezvoltare a motricității fine, antrenează memoria, dar și capacitatea de concentrare.

Dacă vreau să o țin ocupată pe fetiță vreme de câteva minute, îi ofer piesele amestecate de la două jocuri de puzzle de câte 9 piese fiecare, jocuri deja cunoscute si rezolvate anterior, astfel încât să se descurce singură, nu să se frustreze dacă nu găsește soluția. Aceasta este una din portițele mele de scăpare în zilele pe care le petrecem exclusiv în interiorul casei, lucru destul de complicat cu un copil de trei ani si cu un bebeluș.

Puzzle fain pentru copiii de 2-3 ani am găsit aici, la Cărțile lui Bibo. Un pachet conține 3 jocuri puzzle a câte 9 piese și o carte tare simpatică, plină de farmec și de culoare. Sofia a învățat foarte repede cum să asambleze imaginile, și totodată, unde le găsește în carte. Noi, desigur, avem deja două în colecție.

activitati pentru copilul de 3 ani
Top 3 jocuri de puzzle preferate la 3 ani
activitati pentru copilul de 3 ani
Puzzle The Jungle de la Usborne
Puzzle The Garden de la Usborne

Tava cu nisip

Se ia o tavă potrivită ca mărime, poate fi o tava de prajituri ori una de servit, dar în loc de altceva, puteti folosi foarte bine si o farfurie mare, intinsa. Turnați cam jumătate de centimetru de nisip în tavă și începeți joaca. Nisipul poate fi înlocuit foarte bine cu ce aveți prin bucătărie, adică făină, mălai sau chiar sare dacă nu aveți superstiții legate de vărsatul acesteia, pentru că trebuie să știți că sigur nu veți scăpa de curățenie după această activitate.

Să înceapă joaca! Ansamblul creat este util pentru a-i învăța pe cei mici cifre, litere, forme, chiar și pentru mici desene.

Utilitatea lui constă în dezvoltarea senzorială a copilului, totodată aducând un aport important dezvoltării cognitive. Cu ajutorul tăvii cu nisip, copilul învață lucruri noi prin joacă, este stimulat să asimileze informații și totodată ajută la consolidarea relației copil-părinte, căci e o activitate distractivă ce poate fi desfășurată în minim doi participanți.

Gătiți împreună rețeta voastră preferată

De când am devenit mamă, m-am împrietenit bine cu bucătăria, atât de bine, că am ajuns să frământ până și cozonaci. Și evident, să prefer o pizza gustoasa, cu blat pufos de casă, în locul uneia comandate, pentru care nu aș fi depus efort cu ceva timp în urmă.

activitati pentru copilul de 3 ani
Cozonac tradițional, sau cum îi mai spune Sofia, „pozonac”

Cum suntem o familie de poftocioși, trebuie să petrec destul timp în bucatarie, zilnic. Și cum îmi place să împușc doi iepuri dintr-un foc, o implic si pe fetița mea de 3 ani în activitățile culinare aproape de fiecare dată când gătesc. Chiar are si ea mica ei bucatarie unde merge să „coacă” pâinea frământată de mânuțele ei mici.

activitati pentru copilul de 3 ani
Pizza frământată cu două perechi de mâini, unele mai mici și unele mai mari

Așa că de pe la 2 ani Sofia a început să manifeste interes pentru bucătărit împreună, și am ajuns să facem în bucătărie tot felul de deserturi usoare precum brioșe, clătite, pancakes, pandișpan, negresă, dar și rețete ce consuma mai multa energie, precum cozonac, ori gogoși, care sunt chiar preferatele ei. Cănd avem aluat de frământat, fiecare frământă partea ei de aluat, astfel încât să fie și ea ocupată, să simtă că e important ce face, iar eu să pot face puțină magie în bucătărie și să fericesc burticile mâncăciose.

Consumați energia împreună. Faceți mișcare, că-i sănătos.

Sursa foto: Pixabay.com

Dacă de obicei nivelurile voastre de energie arată așa la finalul zilei, iar copilul nu vrea să doarmă nici în ruptul capului, înseamnă ca e loc de puțină mișcare și mai puțin stat pe canapea, cu ochii în telefon ori televizor.

„Orice copil ar face tot ce îi ceri numai pentru a nu-l trimite la culcare.”

Red Skelton

Situația de urgență impusă de autorități nu ne dă prea mult chef de lucruri constructive, însă atunci când ești părinte, iar responsabilitatea e mare, trebuie să faci alegerile corecte pentru copilul tău. Pentru că gravitatea pandemiei în sine impune să evităm contactul inutil cu exteriorul, trebuie să le găsim copiilor activități atractive la interior. Si cum trebuie să evităm din răsputeri abuzul de ecrane, trebuie să găsim variante de activități fizice la interior.

În casa, în apartament în special, puteți lua o minge de fitness pe care să o folosiți atât pentru relaxare, cât și pentru a pune mușchii la treabă. Și vorba aceea, dacă mai devreme ați pregătit, evident si mâncat o prăjitură, sau mai multe, e cazul să mai topiți din calorii. Puneți muzica relaxanta si dansați, săriți, râdeți, bucurați-vă de viață, căci e doar una.

Sursa foto: unsplash.com

Citiți povești împreună. Vorba proverbului, „Ai carte, ai parte.”.

Cel mai mult îmi place sa petrec timp printre cărți cu cei mici. Eu sunt o cititoare înnăscută, iubesc să citesc beletristică, istorie, cărți de bucate și în special cărți pentru copii. Ce să-i fac, defect profesional, că doar-s mamă de peste trei ani.

Despre cărțile pe care le aleg pentru mine v-am mai povestit în articolul trecut, pe care îl găsiți aici, iar în articolul de aici aflați mai multe despre pasiunea mea despre lectură.

Și în situația pandemiei de Covid-19 vă recomand să citiți, să folosiți cărți de activități cu cei mici, mai ales că acum nu mai e timp de ieșit în parc, la cumpărături, ori la locul de joacă cu vecinii de bloc.

Cărțile noastre preferate le cumpărăm de la Cărțile lui Bibo și sunt de toate felurile: cu povești, cu ferestre pop-up, cu stickere refolosibile, cu pictură cu apa, ori cu degetele sau cu ștampile, cu sunete.

Important! Comenzi se pot face și în perioada situației de urgență, livrarea o fac prietenii noștri de la Cărțile lui Bibo prin curier, ridicarea se poate face fără a intra in contact cu acesta, iar plata se poate face în cont, pentru a evita expunerea inutilă la extrem de contagioasa boală Covid-19.

Cea mai nouă achiziție este 365 Science activities și ne este foarte dragă. Chiar dacă Sofia este mică să înțeleagă substratul științific al experimentelor, o încântă să vadă spre exemplu cum reacționează oțetul când torni peste el bicarbonat de sodiu, îi place și să îndoim avioane, iar apoi să concurăm și să vedem cine lansează avionul cât mai departe.

activitati pentru copilul de 3 ani
Cea mai nouă carte din biblioteca noastră

Un alt experiment de succes despre care am aflat tot din 365 Science activities este cel cu vasul de apă în care presărăm puțin piper măcinat, apoi turnăm un strop de detergent de vase în apă. Efectul e wow, iar reacția a făcut toți banii: ” Mai vreau!”. Și a amintit, evident de vreo 4-5 ori, că doar e muncă în folosul științei.

Pe baza acestui experiment am construit și explicațiile legate de spălatul mâinilor ori de câte ori situația o cere, explicându-i că piperul sunt microbii care ne pot îmbolnăvi, iar săpunul îi îndepărtează și ne păstrează sănătoși.

Cartea este minunată, plină de experimente interesante, clar dedicată copiilor mai mari de trei ani, însă la noi au mare succes experimentele de aici.

Cuvânt de încheiere

Trăim vremuri grele, dar pentru a supraviețui trebuie să ne adaptăm condițiilor actuale. Prefer să cred că putem sacrifica puțin din plăcerile noastre în această perioadă, prefer să renunțăm la mesele în familie de Paște astfel ca peste puțin timp să ne regăsim sănătoși.

Copiii sunt mici și în lumea lor ideală nu există pandemia sau restul grijilor noastre. Cu puțin efort din partea noastră putem găsi activități de făcut în casă/ în curte/ pe balcon și totul va fi bine.

Îmi doresc să vă fie de folos topul de activitati pentru copilul de 3 ani, realizat din experiența mea cu Sofia, cu atât mai mult cu cât reușim să facem mare parte din activități cu ajutorul mezinului de șapte luni.

Rămâneți sănătoși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.