Ce cărți am citit în luna decembrie

Imagine de Ylanite Koppens de la Pixabay

Se pare că pauza de blogging a fost mai mare decât am anticipat. Decembrie a fost o lună plină pentru mine, cu mulți sărbătoriți, multe cadouri, dar și mai mult timp dedicat exclusiv familiei, în mod special celor doi copii.

Mai puțin timp petrecut online m-a ajutat să pot fi mamă full-time, și în același timp să mă ocup de dezvoltarea mea personală, chiar dacă acest lucru îmi impune să mai pierd câteva ore de somn, care și așa sunt puține la număr, căci așa este viața de mamă cu doi copii. Așa că mi-am reînviat vechea pasiune pentru lectură, și am început să caut romane tentante, captivante. Cum mie îmi place foarte mult să citesc, am citit de la ficțiune la cărți de bucate în această perioadă.

Rugăciune pentru Cernobîl, despre joaca omului de-a Dumnezeu

Am început să citesc Rugăciune pentru Cernobîl la începutul toamnei, după care a început SuperBlog 2019, așa că l-am pus pe pauză pentru vreo două luni. M-am oprit puțin după jumătatea romanului, pe la jumătatea lui octombrie.

Câteva din articolele scrise pentru concursul de blogging le poți găsi aici. În paralel cu SuperBlog 2019 am vizionat mini-seria Cernobîl. Cum serialul este captivant, pe alocuri chiar cutremurător prin prisma autenticității cu care sunt redate ororile cauzate de accidentul de la centrala nucleară, am decis să revin cât mai curând și la partea de lectură.

Până să citesc acest roman care spune povestea oamenilor din apropierea Cernobîlului, nu știam mare lucru despre întâmplarea nefericită care a avut loc în noaptea de 26 aprilie 1986. Știam doar că a avut loc un accident nuclear care a afectat întreaga planetă.

După ce am parcurs romanul și am aflat adevărata istorie a evenimentului, prin vocile celor ce au trăit acel moment, am realizat că mai mult decât o explozie nucleară a fost momentul-cheie care a slăbit unitatea URSS. A fost momentul-cheie care a luat zeci sau chiar sute de mii de vieți, chiar dacă aceste cifre nu sunt disponibile publicului larg și cine știe dacă există ori au existat documente care să ateste situația reală, căci este bine cunoscută tendința de a secretiza totul a socialiștilor.

Rugăciune pentru Cernobîl m-a marcat profund fiindcă este un moment care a influențat decisiv întreaga omenire, dar și pentru că evenimentul nefericit din aprilie 1986 este contemporan generației mele.

În poveștile locuitorilor din jurul Cernobîlului am descoperit multe caracteristici comune civilizației din România contemporană, printre care și încrederea oarbă în cuvântul autorităților, neîncrederea în oamenii de știință, neputința de a lasă în urmă bunurile materiale, dar și iubirea pentru locul unde și-au trăit viața până la acea fatidică zi care a transformat pământul strămoșesc într-un ucigaș tăcut.

Romanul mi-a lăsat pielea de găină și sentimentul de teamă că Pământul este fragil, iar efectele nebuniei omului de a se juca de-a Dumnezeu se văd cu ochiul liber din modificările climatice de care avem parte în ultimii ani.

Cartea am găsit-o aici și am comandat-o la pachet cu Vânătorii de zmeie, pe care am citit-o în zilele imediat următoare.

fetita din scrisoare
Două dintre alegerile lunii decembrie

Vânătorii de zmeie, biografia unei alte civilizații

Nici nu am încheiat bine cu urmașii slavilor de la Cernobîl, că m-am mutat într-o cu totul altă civilizație, în Orientul Mijlociu.

Înainte să citesc Vânătorii de zmeie cunoșteam despre Afganistan lucruri puține, în mare generalități. Cunoșteam informații ca mai toată lumea, despre talibani, despre implicarea lor în atentatele sângeroase din 11 septembrie 2001, despre războiul declanșat de americani asupra Afganistanului în urma incidentului mai sus menționat.

Vânătorii de zmeie este biografia lui Amir, un tânăr afgan emigrat în Statele Unite, pe care îl urmăresc greșelile tinereții peste mări și țări. De-a lungul întregului roman este însoțit de regretul îndepărtării de Hassan, cel mai bun prieten al lui și fiul servitorului familiei sale.

Povestea este una emoționantă, tragică și dureroasă pe alocuri, însă pune în scenă foarte bine drama Afganistanului și merită savurată din plin. Tragedia afganilor a purtat numeroase denumiri de-a lungul timpului: socialismul instaurat de URSS, intervenția talibanilor, războiul civil, războiul survenit din partea Americii în urma incidentelor nefericite din 11 septembrie. Amir este doar un copil când URSS se implică în Afganistan, și înțelege prea puține din cele ce se întâmplă, cert e însă că destinul lui, la fel ca cel al altor milioane de locuitori din zona fierbinte a Orientului Mijlociu, este puternic influențat de instabilitatea politică a țării.

Personal, am fost plăcut impresionată de caracterul puternic al romanului Vânătorii de zmeie, și cu siguranță voi citi și alte lucrări ale lui Khaled Hosseini.

Fetita din scrisoare, despre blestemul unei mame despărțite de prunc

Ultimul roman încheiat este Fetita din scrisoare, o carte care are sare și piper, care m-a prins de la primele pagini și m-a făcut să pierd vreo două nopți, doar de dragul de a afla mai repede deznodământul, căci puzzle-ul este unul complex, cu multe taine, personaje pline de mister, dar și cu povești dureroase, care în mare parte s-au întâmplat și în realitatea anilor ’50-’60 în Marea Britanie și Irlanda.

În Fetita din scrisoare, Emily Gunnis pune în scenă poveștile a două femei ce trăiesc în epoci diferite, dar care au destule lucruri în comun. Ele sunt Ivy Jenkins, care trăiește în 1956, și este o tânără mamă abandonată de tatăl copilului căruia i-a dat viață și Sam Harper, care în 2017,este jurnalist de meserie și mama singură a unei fetițe de patru ani. Destinele celor două se intersectează când cea din urmă intră în posesia unor scrisori pe care Ivy le scrisese iubitului ei și în care istorisea faptele de cruzime pe care le săvârșeau măicuțele de la căminul St Margaret asupra tinerelor mame ajunse în grija lor.

Povestea este plină de suspans, punându-mi serios imaginația la treabă, umplându-mi minte de întrebări al căror răspuns l-am aflat doar în final.

Cartea am găsit-o aici, și am comandat-o împreună cu alte câteva romane ce își așteaptă liniștite rândul pe biroul de lucru.

Dintre toate cărțile ce mi-au fost partenere de lectură în această perioadă, cel mai mult m-a fascinat, de departe, Fetita din scrisoare a lui Emily Gunnis. Acest roman m-a impresionat prin labirintul pe care a trebuit să îl parcurg pentru a înțelege dedesubturile acțiunii, dar rolul jucat de fiecare dintre personaje.

Fetita din scrisoare, preferata mea din selecția de lectură din decembrie

Chiar dacă am trecut prin civilizații, credințe și mentalități total opuse prin prisma celor trei romane citite luna trecută, consider că ele m-au ajutat să devin eu un om mai bun. Mie îmi place să spun că o carte citită e ca o viață paralelă pe care o trăiesc pentru scurt timp.

Îmi place să îmi imaginez personajele, scenele interesante, așa cum le înțeleg eu din poveste, iar uneori parcă văd acțiunea din spatele scenei, ca un regizor ce aranjează personajele cum știe el mai bine, doar ca reprezentarea dată de artiști să semene cât mai bine cu scenariul.

Voi ce cărți interesante ați descoperit în ultima perioadă? Cum v-au cucerit? Le recomandați unui public-țintă sau se potrivesc oricărui cititor?

Comments

  1. Post
   Author
 1. Dana

  Minunate titluri! Am citit și eu Fetita din scrisoare, mi-a plăcut mult! Și Zuleiha deschide ochii, m-a impresionat mult în decembrie.

  1. Post
   Author
   jurnaldemama

   Am si eu pe listă Zuleiha deschide ochii, probabil ii va veni randul după ce termin celelalte două romane a le lui Khaled Hosseini. Acum abia am inceput Si munții au ecou.

  1. Post
   Author
   jurnaldemama

   Multumesc. Eu am fost foarte fericită cu alegerile făcute. Chiar dacă primele două nu reprezintă chiar o lectură ușoară, merita pe deplin atenția cititorului.

 2. Ruxandra

  O să pun aceste cărți pe listă, par foarte interesante.
  M-am uitat la mini-seria Cernobîl. Cât de cumplit a fost și cum au încercat să ascundă totul….

  1. Post
   Author
   jurnaldemama

   Și romanul e la fel de puternic si de impresionant. La primele pagini ma întrebam dacă voi avea curaj sa o citesc pana la capăt. Dar am rezistat si am citit-o pana la final.

  1. Post
   Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.