Night Sounds – o nouă vedetă în bibliotecă

night sounds

Night Sounds este cartea care a fascinat-o atât de tare pe Sofia, încât timp de trei zile a dormit cu ea, a mâncat cu ea, s-a jucat cu ea. Mai avea puțin și o lua și la duș. Adevărul este că această carte e de-a dreptul fascinantă și pentru mine, darămite pentru un copil de doi ani și jumătate.

Prezentarea cărții

Cartea interactivă Night Sounds de la Usborne este dedicată copiilor de toate vârstele. Consider că este adecvată atât copiilor sub un an, întrucât are colțuri rotunjite, ca toate cărțile de la Usborne de altfel. De asemenea, este și rezistentă. Suportă cu brio stropiri cu apă ori mâncare sau tentative de mestecat din partea copiilor.

O etapă extrem de importantă pentru dezvoltarea copiilor este componenta senzorială, iar această carte stimulează pe deplin acest aspect. Elementele senzoriale se regăsesc din abundență în carte, iar cele mai atractive pentru Sofia sunt stropii de ploaie, luna, stelele și frunzele.

Sunetele prezente în carte reproduc extrem de fidel realitatea, iar acest lucru îi ajută pe cei mici sa coreleze foarte bine imaginile prezentate în carte cu realitatea. Din această categorie, cel mai mare interes pentru Sofia au prezentat ploaia, trenul și torsul pisicilor, că doar e mare fan al blănoaselor leneșe.

night sounds
Captură din interiorul cărții

Imaginile sunt reprezentări interesante pentru copii de vârstă mică, culorile sunt vii, strălucitoare, atractive și te ajuta parca sa te integrezi în peisajele din carte. Tablourile realiste, cu mai multe perspective și perfecte pentru realitatea din calendar. Toamnă este și în aceasta minunată carte, anotimpul fiind conturat de elementele naturii precum copaci îmbrăcați în frunze arămii, picăturile de ploaie ciocănind în fereastră, vântul care culcă pomii spre sol, dar și liliecii regăsiți uzual în costumațiile Halloween.

Să vă povestesc ce polemici au stârnit liliecii? Eu ii povesteam Sofiei cum e cu această sărbătoare a dovlecilor scobiți și a costumelor înspăimântătoare, iar ea încerca să mă convingă că cei din carte nu sunt lilieci, ci pisici. Fiind mare fan pisici, orice vietate cu mustăți pentru ea e pisică. Într-un final m-a convins ea că sunt pisici negre, nicidecum lilieci.

Deci 🦇 sau 🐱 ?

Noțiuni noi deprinse cu ajutor cărții Night Sounds

După câteva răsfoiri temeinice, pot spune că fetița a învățat concepte noi, precum motivul pentru care se colorează și cad frunzele toamna, liliecii și vulpea sunt animale nocturne, fluturii sunt atrași de lumina lămpilor, bufnița cântă și veghează în noapte, când celelalte păsări dorm.

Cum trăim într-o epocă acaparată de tehnologie, până acum nu văzuse un ceas clasic sau un tren. Acum a avut ocazia să le vadă, să afle ce sunete produc, dar și să îi stârnească interesul. Astfel că i-am promis că în curând vom face o călătorie cu trenul, doar așa va putea înțelege pe deplin ce  reprezintă acesta și care este scopul lui. Totodată va bifa o nouă experiență.

Activități construite în jurul cărții

Night Sounds conține tablouri variate, bine populate cu elemente de interes pentru cei mici. Ea reprezintă un real ajutor pentru dezvoltarea vocabularului și asimilarea de informații noi.

Concret, noi am învățat termeni noi precum gară, liliac, bufniță, tunel, am învățat să grupăm elementele de același tip/culoare, am exersat număratul, am învățat de ce dormim noaptea și de ce nu trebuie să ne temem de întuneric.

Totodată am învățat onomatopee noi, am învățat poezii despre diverse elemente din carte. Spre exemplu, am descoperit melcul, așa că i-am spus poezia „Melc, melc, codobelc”.

De altfel, citim des povestea din carte. Aceasta este ușor de înțeles de cei mici, este atractivă și pune imaginația la încercare. Firul epic este simplu, cuvintele simple și melodioase, tocmai pentru a fi simpatice micilor cititori.

Impresii personale

Ca toate cărțile primite de la Cărțile lui Bibo, Night Sounds are un farmec aparte. Are acel vino-ncoa care te atrage indiferent de vârstă sau preferințe de gen.

Cartea este una dintre clasicele celor de la Usborne, îmbinând caracteristicile senzoriale cu sunetele, dar și cu povestea nescrisă, ci reprezentată grafic. Povestea nescrisă noi o reinventăm de fiecare dată când deschidem cartea.

Recomand călduros să apelați la Georgiana dacă vă place să citiți împreună cu copiii, ori vreți să pregătiți cadouri pentru cei dragi. Cu atât mai mult cu cât ea vă poate ajuta să alegeți cadoul potrivit în funcție de vârsta și interesele celui vizat. În plus, cadoul poate fi împachetat și livrat direct celui căruia îi este destinat.

Voi ce le mai citiți copiilor? Ce tip de cărți îi atrag? Interactive? De povești?

Comments

 1. Raluca Anghel

  Ce frumos, ador cărticelele de copii, iar aceasta pare foarte frumoasă și educativă. Deocamdată nu prea am succes cu ele, dar sper că odată ce Bubu va mai creste să moștenească pasiunea mea pentru lectura și povești.

  1. Post
   Author
   jurnaldemama

   La început Sofia le considera jucării, mușca din ele, făcea teanc și încerca să-l escaladeze, dar acum le iubește mai mult decât orice altă jucărie.

 2. Mirela Marin

  Ai dreptate când spui că este atât de drăguță încât te-a captivat și pe tine. Recunosc, si pe mine :).
  Chiar dacă nu mai am copii de vârste atât de mici, cartea merită cunoscută de toți cei care au nevoie, prin urmare o voi recomanda cu drag.

  1. Post
   Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.