Parcul Natural Comana, oaza verde de lângă capitală

Parcul Natural Comana

Ne aflăm în toiul verii, căldură mare, soare, atmosfera este de-a dreptul sufocantă în capitală, iar fiecare dintre noi caută un strop de umbră, puțin mai mult spațiu verde, în contrast cu asfaltul fierbinte de pretutindeni. Știu, veți spune „Fugi la plajă!”. Ei bine, timpul este o resursă extrem de importantă, așa că nu întotdeauna avem luxul de a străbate peste 200 km până la cea mai apropiată stațiune de pe litoralul românesc.

Fix în situația aceasta m-am văzut eu weekend-ul acesta și am început să caut alternative, altele decât parcurile bucureștene supraaglomerate sau vreo piscină publică unde trebuie să ajungi la primele ore ale dimineții pentru a fi sigur că prinzi loc într-o zi caniculară de duminică. Așa că după câteva căutări pe „Sfântul” Google, am descoperit Parcul Natural Comana.

Parcul Natural Comana, Pasarela Dorințelor
Pasarela Dorințelor, un fel de pod al îndrăgostiților. Vedere laterală.

Ce trebuie să știm despre Parcul de la Comana

Parcul Natural Comana este o arie protejată de interes național, localizat în în sud-estul județului Giurgiu. ocupă aproape 25000 ha și pare că încă rezistă cu stoicism betonării excesive. Practic, se află la aproximativ 45 km distanță față de București, adică mai puțin de o oră de drum cu mașina personală.

În cadrul parcului regăsim cuprinse Delta Neajlovului, Pădurea Ologa – Grădinari și Pădurea Padina Tătarului. Acestea adăpostesc nenumărate elemente de floră și faună specifice Câmpiei Române, din care multe sunt extrem de rare, protejate prin lege sau chiar endemice acestei zone.

Dintre speciile protejate menționez pentru floră capul-șarpelui, trifoiașul de baltă  și ouăle-popii. Pentru faună amintesc ca mamifere popândăul și liliacul comun, reptilă – țestoasa de baltă, amfibieni – buhaiul de baltă cu burtă roșie și tritonul cu creastă danubian, iar păsări – uliu cu picioare scurte, uliu păsărar, lăcarul mare și egreta albă.

Egreta albă
Egreta albă. Sursă foto: wikipedia.org
Ouăle Popii
Ouăle Popii. Sursă foto: wikipedia.org

Ce poți găsi la Comana

În Parcul Natural Comana găsim posibilitatea de a desfășura o gamă largă de activități. De la Parcul de aventură cu trasee prin copaci de diferite grade de dificultate, tiroliana peste lac, plimbări cu vaporașul sau caiacul, la o tavernă cu specific grecesc fix pe malul lacului, unde miroase a Grecia, a fructe de mare și unde răsună acorduri de muzică tradițional grecească.

În plus există și un loc de joacă pentru copii, ce-i drept nu extraordinar de echipat, dar decent. Iar partea cu adevărat interesantă constă în verdeața luxuriantă a pădurii, liniștea atât de căutată de unii dintre noi și multitudinea arbori de care îți poți lega un hamac, unde poți citi în liniște o carte sau pur și simplu te poți odihni în sânul naturii.

Surprinzător, cel puțin pentru mine, chiar dacă parcul era plin de o mare diversitate de oameni(toate categoriile sociale, toate grupele de vârstă), erau și destule animale de companie, totul arăta foarte curat și ordonat. Până și iarba era proaspăt tunsă.

Parcul Natural Comana, Casa Comana
Restaurant pe malul apei. Priveliștea e de vis.

Activități și prețuri în Parcul de Aventură Comana

Intrarea în Parcul de aventură costă 50 lei pentru 3 ore și acoperă 3 treceri peste lac cu tiroliana. Orice trecere suplimentară cu tiroliana peste lac costă 10 lei. O jumătate de oră pe peretele de escaladă te face să scoți din portofel 20 lei, iar închirierea unei biciclete te lasă fără 15 lei pentru fiecare oră de utilizare.

De asemenea se organizează și plimbări cu trăsura, pentru cei mai conservatori din fire, iar acestea au prețuri cuprinse între 50 lei și 120 lei, în funcție de destinația dorită. Se poate opta pentru plimbare până la Mănăstirea Comana, până la fântâna cu nuc sau chiar ambele destinații.

Noi ne-am mulțumit să privim de pe margine, întrucât am petrecut maxim două ore în oaza de liniște de la Comana. Am fi stat mai mult, dar programul Sofiei era deja prea încărcat.

Parcul de Aventură Comana
Parcul de Aventură Comana

Oaza de liniște care mi-a captat atenția

Probabil vă întrebați de ce insist cu oaza de liniște. Ei bine, dacă veți ajunge acolo, veți aprecia faptul ca nu se aude nici măcar un sunet de motor de mașină. Zgomotul de fundal este dat de faună, de oamenii ce se relaxează în natură și de muzica de la restaurantele de pe malul lacului. Chiar și în cazul restaurantelor, muzica are o intensitate decentă, astfel că poți să te depărtezi de zonă și să ai parte de o liniște deplină, în care îți poți auzi gândurile.

Lipsește, de asemenea, și praful atât de întâlnit în capitală, dar și în localitățile adiacente acesteia. Vegetația înlocuiește asfaltul, fauna specifică regiunii este așadar prezentă, dar și protejată, iar calitatea aerului este mai bună decât în parcurile aflate în marile orașe.

Ce trebuie să iei cu tine pentru o zi perfectă la iarbă verde

Că mergi cu copilul/copiii sau doar grup de adulți, e necesar, cred eu, să mergi pregătit la iarbă verde. Ai nevoie de o pătură sau de un hamac, apă de băut, pentru că hidratarea este importantă,  ceva gustări de ronțăit (masa o puteți lua la oricare dintre restaurante), cartea pe care o citești și jocuri de grup.

În plus, vă sfătuiesc să nu uitați crema de protecție solară adecvată pielii voastre, dar să aveți în bagaj și un repelent, preferabil și contra căpușelor. Vegetația abundentă semnalează și existența unei mari varietăți de insecte (muște, țânțari, căpușe, etc.).

Dacă aveți și copii în grup, mai mici sau mai mari, atunci e musai să aduci și pentru ei jucării, preferabil și haine de schimb, pentru că se pot uda sau murdări. Și neapărat să ai multă răbdare și energie, să poți ține pasul cu ei.

Concluziile mele

Mi-a plăcut curățenia, liniștea, depărtarea de agitația orașului, însă următoarea vizită la Comana sigur nu o voi mai face duminica, când e cel mai aglomerat, iar agitația e maximă. Totuși, în ciuda faptului că era foarte bine populat parcul, tot am găsit ușor loc de parcare, iar spațiu unde să întinzi o pătură era de asemenea suficient pentru toată lumea.

Așadar, cu siguranță voi mai întreprinde escapade la Comana, mai ales că fetița s-a arătat super încântată de libertatea de mișcare, de păsările pe care le-am admirat, dar și de compania altor copii.

Disclaimer: Imaginile sunt proprietate personală, cu excepția celor care au altă mențiune.

Dacă ți-a plăcut, urmărește-mă și pe Facebook: Jurnal de mamă. Și un share e binevenit.

Comments

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
   jurnaldemama

   Super, la Snagov nu am mai fost de mult, e mai aproape Comana de noi. In dorinta de a vedea parcul mai liber, ne-am propus sa mergem si in cursul săptămânii.

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 1. Georgiana

  Nu stiam de existenta acestui loc! E atat de bine ca pe langa orasele mari mai exista si cate o oaza de liniste ❤️

  1. Post
   Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.