Cum mă pregătesc de statutul de mamă de doi

numele copilului, nume de baieti, nume de fete

Astăzi o să vă povestesc cum folosesc toate artificiile din dotare să îi explic fetiței de doi ani că în curând va deveni surioară mai mare, întrucât în septembrie urmează să se nască mezinul familiei, iar eu voi trece în o nouă etapă a vieții de mamă, aceea de mamă de doi.

Din punctul meu de vedere, copilul trebuie privit și tratat ca un adult, trebuie să îi explici pas cu pas orice noutate ce are sau va avea loc în viața lui. Consider că a-i ascunde un lucru sau a omite să îi povestești despre el pentru că „E mic și nu înțelege” este o reală greșeală, iar rezultatul poate fi unul dezastruos.

Când se va vedea pus în fața faptului împlinit și va realiza ca se întâmplă ceva total nou, necunoscut și neașteptat, reacția lui va fi la fel de neașteptată. Poate reacționa pozitiv și accepta situația, în cazul nostru noul membru al familiei, sau poate reacționa negativ și va respinge orice e nou și necunoscut.

Cum am început să o acomodez cu copiii mici

În primă fază, am început să o obișnuiesc cu prezența copiilor mici. Norocul face ca În grupul de prieteni sa avem câțiva bebeluși aflați în jurul vârstei de șase luni, pe care Sofia i-a cunoscut de mici, și pe care, din fericire, i-a acceptat foarte ușor. I-am explicat cât mai simplu și pe înțelesul ei că bebelușii sunt mici și au nevoie de toată grija și iubirea noastră. Ei bine, pot spune cu toată sinceritatea că a înțeles, îi iubește și ii pupă pe cei mici, iar în cazul în care îi vede supărați sau ca plâng îi mângâie sau le aduce câte o jucărie.

Surprinzător, cu copiii mici este foarte prietenoasă și darnică, împarte jucăriile cu ei, este iubitoare și atentă. Cu cei de vârsta ei sau mai mari, este destul de dură și posesivă, nedorind să împartă nimic cu ei, ci doar să se joace împreună, dar cu jucăriile lor.

De asemenea, este foarte implicată când vede un bebeluș care primește îngrijire, ca de exemplu dacă i se schimbă scutecul celui mic, aduce ea scutec nou, îl duce la coș pe cel folosit, scoate șervețele umede din pachet și lista poate continua. Dacă cel mic mănâncă, vine repede și aduce recipientul de apa, vorba aceea, poate ii este sete. Cel mai nou lucru din pregătirea terenului pentru nou-născutul ce își va face apariția curând este acela că a învățat să facă liniște și exersează de câte ori are ocazia. Mai exact culcă bebelușul de jucărie și îmi face semn cu degetul la gură, să nu îl trezesc.

Cum o ajut să conștientizeze că urmează să avem un nou membru în familie

Încă de la începutul sarcinii i-am explicat ce înseamnă un frățior, ce responsabilități presupune un copil mai.mic decât ea. I-am spus Sofiei ca este ajutorul meu de nădejde și că voi avea nevoie sa fie mereu lângă noi, să ne ajute, în realitate să o pot supraveghea și pe ea îndeaproape cât timp mă ocup de bebeluș.

Pe măsură ce a crescut burtica și a început să vadă și ea schimbarea, am început să îi spun că acolo e bebe, frățiorul ei pe care îl va cunoaște în septembrie și care va deveni cel mai bun prieten al ei. Să vă spun că acum arată și spre burtica lui tati și ne spune că e bebe acolo?

Pasul următor a fost să începem să pregătim împreună haine pentru cel mic. A fost atât de încântată de ele, ca a probat tot ce a putut, căciuli, șosete, chiar și o haină mai groasă. Acum știe că hainele cele mici sunt pentru bebe, și îl vom îmbrăca împreună în curând.

Materiale didactice folosite

Pentru a-i ilustra cât mai clar pașii ce urmează să îi parcurgem, am procurat, cu ajutorul Georgianei de la Cărțile lui Bibo, o minunată carte cu abțibilduri numită „The New Baby Sticker Book”.

carte a experientei, cum primim un nou nascut in familie
The New Baby Sticker Book

Cartea este minunată, iar pe lângă faptul că este foarte simpatică și utilă în a-i ilustra Sofiei ce urmează, a ajutat-o să învețe să facă și asocieri între imagini, a ajutat-o să învețe cuvinte noi și bineînțeles a distrat-o pe măsură.

mama de doi
Interior din The New Baby Sticker Book

Fiind foarte cald în timpul zilei, trebuie să desfășurăm activități de interior, iar această carte ne-a ținut ocupate aproximativ două ore. Un real ajutor care a îmbinat utilul cu plăcutul, și care ne-a dat ocupație serioasă într-o după-amiază caniculară de vară.

Experiența noastră

Până în momentul de față, Sofiei i s-a explicat pas cu pas ce schimbări urmează să aibă loc în viața noastră, iar ea transmite semnale pozitive, care arată că înțelege și că se va implica serios în rolul de soră mai mare.

Voi reveni în această toamnă cu reacții la cald, cu noile experiențe de mamă de doi.

Voi, mămicile cu doi sau mai mulți copii, cum ați gestionat această schimbare din viața voastră și a copilului/copiilor?

Disclaimer: Imaginile din articol sunt proprietate personală.

Dacă ți-a plăcut, urmărește-mă și pe Facebook: Jurnal de mamă. Și un share e binevenit.

Comments

  1. Post
   Author
 1. Angela Tudose

  Super! Sarcină ușoară în continuare! Foarte fain, așa mi se pare normal să se întâmple, fiecare individ trebuie tratat ca pe un adult, cu seriozitate, chiar dacă e copil. Ni se pare nouă că ei nu înțeleg…

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 2. Elvira

  Nu știu cum e să anunți un copil că urmează să aibă un bebeluș în casă, care-i va ocupa mamei tot timpul dar abordarea este interesantă și utilă celor în această situație. Sarcină ușoară !

  1. Post
   Author
 3. Ruxandra

  Sarcină ușoară și multă sănătate! 🙂 Eu nu am copii și nici nu mă văd în postura de mamă, dar mă bucur să văd că ești dedicată și dorești să fie totul bine pentru copiii tăi 🙂

  1. Post
   Author
 4. Catalina Coman

  La noi al doilea copil a venit cand fetita avea deja 7 ani si isi dorea foarte mult un fratior, asa ca a fost mult mai usor sa inteleaga decat daca ar fi fost mai mica. Sunt sigura ca vor fi cei mai buni prieneni, copilasii tai.

  1. Post
   Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.