Parcul Cișmigiu sau grădina din mijlocul Bucureștiului

Vedere din Parcul Cișmigiu

Parcul  Cișmigiu are o încărcătură emoțională aparte pentru mine, fiind parcul adolescenței mele. Atât în liceu, cât și în primii ani de facultate, a fost locul unde evadam din cotidian, mă deconectam de la reguli și termene limită.

Acesta este cel mai vechi parc din capitală, încărcat de istorie, cu un farmec aparte, pe care și-l păstrează chiar și după aproape 200 de ani de existență. Este cel mai bine conservat parc, își păstrează notele clasice, specifice Bucureștiului secolului al XIX-lea, iar pe mine mă fascinează la fiecare revedere.

Cișmigiul este localizat în centrul capitalei, mărginit la sud de bulevardul Regina Elisabeta, la est de bulevardul Schitu Măgureanu, iar la nord de strada Știrbei Vodă. Se învecinează în sud-est cu Colegiul Național Gheorghe Lazăr, iar la nord regăsim Palatul Kretzulescu.

Istoria îndelungată a parcului

Parcul Cișmigiu este grădina publică din București cu cea mai îndelungată existență. Grădina Cișmigiu este monument istoric, iar prima mențiune datează din 1830. Atunci Pavel Kiseleff a cerut secarea bălții existente și transformarea locului într-o grădină publică.

De-a lungul timpului, parcul trece printr-un adevărat proces de evoluție, ca abia în anul 1854 să se finalizeze lucrările de amenajare și să fie inaugurată oficial grădina „Cișmegiu”, cunoscută astăzi ca parcul Cișmigiu.

Denumirea parcului provine de la Dumitru Siulgi-basa, care purta numele de „marele cișmegiu”. Acesta era însărcinat cu supravegherea curgerii apelor, și își avea reședința în apropierea parcului Cișmigiu.

În anul 1943, în regiunea dinspre bulevardul Schitu Măgureanu a luat naștere Rotonda Scriitorilor, unde găsim și astăzi busturile sculptate ale unor mari scriitori romani precum Mihai Eminescu, Alexandru Odobescu, Titu Maiorescu, Ion Luca Caragiale, George Coșbuc, Ștefan Octavian Iosif, Ion Creangă, Alexandru Vlahuță, Duiliu Zamfirescu, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Nicolae Bălcescu și Vasile Alecsandri.

„La Cetate” este un loc încărcat de istorie și controverse, întrucât aici găsim în realitate ruinele unei mănăstiri construite de logofătul Văcărescu în anul 1756. Din interiorul mănăstirii se spune că pornea un tunel secret care lega Palatul Crețulescu de malul Dâmboviței.

Concluziile mele

Cișmigiul este parcul meu preferat din capitală deoarece este original, își păstrează autenticitatea, abundă în verdeață, este bine îngrijit, peisagistica este armonioasă. Chiar după ce a trecut prin 189 de ani de existență, prin războaie, schimbări nenumărate ale conducerii orașului, acesta rămâne un simbol al Bucureștiul, marcat de unicitate.

Vă las mai jos câteva instantanee captate acum două săptămâni și veți înțelege imediat de ce sunt atât de fermecată de acest loc unic din București.

Pod peste lacul Cișmigiu

Vedere din Parcul Cișmigiu

Disclaimer: Toate fotografiile sunt proprietate personală.

Dacă ți-a plăcut, urmărește-mă și pe Facebook: Jurnal de mamă. Și un share este de folos.

Comments

 1. Almona

  Parcul Cișmigiu este parcul meu preferat în București. A fost primul pe care l-am descoperit înainte de a mă stabili în Capitală. Sunt multe parcuri frumoase în București, dar Cișmigiul mi se pare cel mai bogat din toate punctele de vedere.

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 2. Georgiana

  Ce fotografii frumoase! Nu am fost niciodata in parul Cismigiu. Ultima data cand am ajuns prin Bucuresti nu era vreme de plimbat prin parcuri.

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 3. Inimadincuvinte

  In ultimii ani s-a mai transformat și ni neapărat în bine. Îmi place ca vezi tot soiul de oameni, ca sunt peisaje drăguțe, acele minioaze cu rățuște, lebede dar preferatul meu rămâne Herastrau

 4. CRISTINA ALBU

  Parcul Cișmigiu e și unul din preferatele mele în rarele ocazii când vin prin București, dar recunonsc că nu știam mai nimic despre istoria sa. Mulțumesc pentru informații! 🙂

  Cristina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.