Ciocolată de casă

Acum ceva timp vă povesteam că îmi doresc să ajung la măcar unul din târgurile de Crăciun de la noi din țară. Doar cât pentru o plimbare de weekend, să admir luminițele cu cea mică și să îi povestesc câte ceva despre iarnă, luminițe și despre sărbătoarea ce stă să ne bată la uși cu colinde și miros de brad. Până acum vremea capricioasă. dar și perioada de convalescență ne-a ținut departe de târgurile din București, dar și când vom merge, vom alege o zi lucrătoare, să fiu sigură că evit agitația din weekend.

La târg întârziem să ajungem. Dar ce mă fac cu pofta de ceva bun? Ceva dulce, cu miros de Crăciun, poate chiar cu multă cacao?

Într-o seară, pe la ora 23 și câteva minute, am găsit soluția. Am inventat o rețetă de ciocolată de casă așa de bună, că aș fi mâncat-o direct de pe foc. Spun inventată pentru că am folosit ingrediente din amintirile copilăriei mele, dar și câteva proporții culese de pe diverse bloguri culinare. Proporții ce au suferit ajustări serioase grație instinctului feminin.

Ingredientele sunt după cum urmează: 10 linguri de zahăr, 15 linguri lapte praf integral(nu formulă de lapte pentru bebeluși), 4 linguri de cacao, 100 ml lapte, 125 g unt 82% grăsime, 2 plicuri zahăr vanilat, opțional, puteți pune semințe de vanilie, esență de rom, stafide, nuci sau alune de pădure. Sau orice altceva vă face cu ochiul. Eu am pus doar nucă prăjită în puțin unt și a fost o combinație reușită.

Cum se prepară ciocolata?

Extrem de simplu, dacă luăm în calcul că eu am reușit să pun în practică minunea după o zi plină. Am pus la foc mic apa, zahărul și aromele(zahărul vanilat în cazul meu) și am amestecat continuu, până s-a topit zahărul și a început să fiarbă siropul. Când a început să fiarbă, am numărat 6 minute, am oprit focul și am adăugat untul topit, apoi treptat laptele praf amestecat cu pudra de cacao. După omogenizarea compoziției am adăugat și nuca. Însă trebuie să țineți cont că se solidifică repede compoziția și este necesar să puneți rapid pașii în practică.

La final, într-o tavă de chec(20 cm x 10 cm) am pus foaie de copt și am turnat ciocolata repede, cât încă era lichidă și am nivelat ușor cu lingura. Timp de 3-4 ore se lasă la rece, eu am preferat să scot tava afară, că tot erau doar vreo 2 grade Celsius. Acum e gata, puteți să porționați ciocolata după gust, fie batoane, fie cubulețe, și tot după gust o puteți împărți cu familia sau o puteți mânca pe ascuns.

Să aveți poftă!

Dacă ți-a plăcut, urmărește-mă și pe Facebook: Jurnal de mamă. Și un share este de folos.

Comments

  1. Mirela-Carmen

    Spui ca ai fi mancat ciocolata direct de pe foc? Eu… as manca-o direct din ecranul asta… asa am salivat cand am vazut imaginea. Multumesc pentru reteta. de-abia astept sa o gust cu adevarat. <3 🙂

    1. Post
      Author
  2. Oana M

    Yam. Acum am poftă de ciocolată de casă. Mulțumim de rețetă! Am făcut si eu odată, dar a ieșit cam moale compoziția. O fi fost din cauza untului? Trebuie să încerc și rețeta ta. Poate așa iese cum trebuie.

    1. Post
      Author
      jurnaldemama

      Din testele pe care le-am făcut eu, „vinovatul” pentru consistența ciocolatei este siropul de zahăr. Dacă e fiert mai mult, in jur de 5 minute, devine mai dens, iar ciocolata mai legată.

  3. Eva Anca

    De cand tot zic si eu ca fac! Nu am mai facut de ceva vreme si ador ciocolata de casa! Multumesc pentru reteta si pentru ca mi-ai reamintit ca trebuie sa fac si eu ciocolata cat de curand! 🙂

    1. Post
      Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.