Zakynthos, insula grecească mutată de cutremur

Zakynthos, Navagio Beach

Zakynthos este una din insulele grecești din Marea Ionică des încercate de seisme. Cel mai recent eveniment de acest tip a avut loc vineri, 26 octombrie 2018, având ca intensitate 6.8 grade pe scara Richter. Acesta s-a produs la ora locală 1:54 AM, la 43 km distanță de insulă.

Din informațiile oferite de autoritățile locale, cutremurul a produs doar pagube materiale, fiind distrus portul insulei, aflat în capitala insulei, orașul Zante, și o biserică datând din secolul XV, neînregistrându-se victime.

Interesant este însă faptul că în urma cutremurului de vineri spectaculoasa insulă Zakynthos s-a deplasat permanent cu 3 cm în direcția sud-vest. Concluzia aparține cercetătorilor de la institutul de Geodinamică din Atena, în urma unei atente analize a imaginilor obținute din satelitul Copernicus. Cercetătorii încearcă acum să determine dacă și alte insule grecești din regiune au fost afectate de cutremur.

Alte cutremure de-a lungul timpului

Zakynthos a fost zguduită de numeroase seisme de-a lungul timpului, fapt datorat localizării pe o importantă falie tectonică, însă cel mai important este considerat cel din august 1953, când mare parte a insulei a fost distrusă, și înregistrându-se sute de decese. În perioada respectivă au avut loc patru cutremure de intensitate mare în decurs de trei zile, iar rezultatele au fost catastrofale, clădirile din insulele Zakynthos și Kefalonia au fost distruse într-o mare proporție.

După cum bine știm, grecii nu renunță ușor, așa că insulele au fost reconstruite, respectându-se niște norme destul de stricte în ceea ce privește noile construcții. Mai exact, insula Zakynthos folosește exclusiv electricitatea, neexistând conducte de gaz natural(motivul este simplu, în urma cutremurului din 1953 o parte din insulă a fost afectată și de incendii), iar regimul de înălțime al clădirilor este bine reglementat în funcție de specificul zonei construite, pentru a evita o distrugere atât de mare a clădirilor. În plus, în cadrul reconstrucției insulei ulterioară nefericitului eveniment din 1953, capitala Zante a fost aleasă ca locație pentru construirea unui aeroport, care și în prezent este utilizat în scopuri comerciale.

Zakynthos este o frumoasă insulă a Greciei localizată în Marea Ionică, recunoscută în rândul turiștilor pentru plajele întinse cu nisip fin și apă cristalină de un albastru ireal, pentru sporturile nautice, istorie, viața de noapte din stațiuni precum Laganas, dar și pentru peisaje spectaculoase precum Navagio Beach.

Dacă ți-a plăcut articolul, urmărește-mă și pe Facebook:  Jurnal de mamă

Comments

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 1. Georgiana

  Foarta naturii poate fi surprinzatoare. Nu am fost pana acum in Grecia, dar e pe lista pentru anul urmator.

  1. Post
   Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.