Educație financiară pentru părinți

De profesie sunt economist, dar și părinte, iar rolul acesta din urmă mă provoacă să îmi doresc independență financiară. De ce? Pentru că din punctul meu de vedere, responsabilitatea crește pe toate fronturile când ai copii. As putea spune că este chiar o creștere a responsabilității direct proporțională cu numărul și vârsta copiilor.

Prin prisma profesiei, pot spune că am destule noțiuni de educație financiară, chiar peste media din România, dar acest lucru nu m-a împiedicat să mă înscriu la Școala de bani, program de disciplină financiară, organizat în mod gratuit de către cei de la BCR pentru toate grupele de vârstă.

Am fost plăcut surprinsă de această inițiativă a celor de la BCR, întrucât este nevoie să fim mai informați, mai pregătiți să știm cu ce ne confruntăm în viața de zi cu zi din punct de vedere economic.

Consider că este nevoie să știm să aplicăm practic anumite reguli de bază pentru a avea un statut economic prosper, sau altfel spus, să știi cum să faci bani.

În urma informațiilor adunate de la Școala de bani, vă prezint în continuare o mică sinteză a ceea ce ar trebui să știm și să aplicăm la nivel practic, pentru că în viziunea mea, teoria este destinată celor ce activează în domeniul financiar.

Primul pas pentru a deveni mai organizat este acela de a clarifica foarte bine ce venituri obții și cu ce frecvență le încasezi. Pentru acest lucru trebuie să contorizezi toate veniturile existente, fie că vorbim de salariu, chirii, dividende, burse de studiu, dobânzi sau alte venituri. Totodată trebuie să știi și ce cheltuieli există în gospodărie, aici intrând inclusiv economiile sau bugetul de vacanță.

Următorul pas este acela de a-ți stabili foarte clar ordinea priorităților financiare. Primele mele cinci poziții din lista de priorități sunt:

 1. Să lichidez creditele existente;
 2. Să pornesc o afacere pentru a-mi obține independența financiară;
 3. Să am o asigurare de viață, cu componentă suplimentară pe ramura medicală;
 4. Să economisesc pentru educația copilului;
 5. Să pot organiza măcar o vacanță anual, fără să afectez restul bugetului.

Obiectivele financiare pe care ni le propunem pot fi multe, din diverse domenii și cu diverse grade de dificultate. Dar trebuie să le avem foarte clar conturate pentru a putea calcula cel puțin estimativ care este nivelul economiilor ce trebuie atins.

Pe măsură ce parcurgem pașii de mai sus, vom reuși să stabilim dacă avem capacitatea financiară de a ne îndeplini obiectivele, sau va fi nevoie să modificăm bugetul ori vreunul din obiective.

Cum ajustăm bugetul? Este preferabil să decalăm cheltuieli mai puțin importante precum cele destinate divertismentului, achiziții ce pot suferi amânare(telefon mobil, televizor, obiecte de decor), ori cadouri, și totodată să încercăm să aducem și modificări pozitive precum un salariu mai mare, schimbarea unui furnizor de servicii cu un altul cu prețuri mai avantajoase.

O mare atenție trebuie să o acordăm și creditelor contractate, atât din punct de vedere al costului total, cât și pentru a nu depăși capacitatea de îndatorare a gospodăriei. Iar aici mă refer în mod special la creditele „fără buletin”, deoarece se acordă ușor, cresc gradul de îndatorare și au dobânzi mari. Eu prefer să economisesc câteva luni și să pot achita integral produsul, decât să mă îndatorez inutil pentru obiect care poate fi înlocuit temporar.

Concluzia mea este că BCR face o treabă foarte bună cu programul „Școala de bani”, întrucât românului încă îi lipsesc noțiunile de educație financiară și în lipsa unei bune organizări a bugetului, cheltuielilor și priorităților, ajunge să se îndatoreze inutil.

Acest articol este conceput pentru concursul SuperBlog 2018.

Comments

  1. Post
   Author
 1. Oana M.

  Utile aceste programe. Presupun ca fiecare dintre noi ar trebui sa stie mai multe despre partea financiara in familia lui. Este vital pentru un stil de viata echilibrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.