Cum am început diversificarea

Încă din timpul sarcinii am citit foarte multe articole despre alimentația sănătoasă a bebelușului, și din majoritatea resurselor folosite (grupuri de mămici, medic pediatru și medic de familie, cărți și bloguri de profil) am primit un răspuns ferm și bine fundamentat. Până la șase luni copilul trebuie alimentat exclusiv cu lapte matern sau formulă de lapte praf, după șase luni se va începe introducerea alimentelor solide în meniul celui mic din momentul în care poate sta în fund nesusținut măcar 10 secunde.

Diversificarea timpurie, înainte de șase luni, se face doar la sfatul expres al medicului, în situația în care copilul are probleme de sănătate ce impun grăbirea introducerii solidelor. De menționat că în cazul unui copil care nu stă în fund, va fi greoaie alimentarea cu solide, iar riscul de înec crește din cauza poziției nefirești a corpului copilului.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) indică începere diversificării copilului după ce sunt îndeplinite cumulativ următoarele criterii: împlinirea vârstei de șase luni, stabilitate în șezut și prezența interesului pentru mâncare.

Sursă foto: Pinterest

Diversificarea lui Miss S. am început-o efectiv la șase luni fără o zi (eram prea nerăbdătoare să mai aștept , iar ea era foarte curioasă ) cu prânzul compus din morcov gătit la abur şi pasat, pe care nu l-a acceptat. Am continuat treptat cu câte o legumă nouă introdusă zilnic, de această dată blenduite, nu mai mult de 3-4 legume, astfel încât să se înțeleagă gustul acestora. După cam 10 zile a început sa accepte binișor legumele, adică mânca în jur de 8-10 lingurițe de piure de legume zilnic.

La două săptămâni de la începutul introducerii alimentelor solide am introdus și proteina, și anume ou întreg fiert 10 minute, carne de pui, găină, curcan, vită,  brânză de casă, iaurt, smântână.

Oul l-am oferit întreg, conform indicației OMS, și anume aceea de a introduce alergenii treptat, inițial în cantitate mică și în funcție de reacția copilului se crește cantitatea. Noi am început cu un sfert de ou fiert tare, pe care l-am combinat cu piure de morcov și dovlecel. Cum nu au fost reacții adverse am crescut, între timp, cantitatea la o jumătate de ou. De obicei încerc să procur ouă de țară, în cazul în care nu am sursă sigură, cumpăr din hypermarket ouă cu cod 0, ecologice și sunt foarte atentă la termenul de valabilitate.

Carnea, indiferent de tip, o ofer fiartă bine, tocată mărunt cu cuțitul și amestecată cu piureuri de legume. De asemenea, dacă nu am sursă sigură de carne de țară, prefer mărcile bio din hypermarket.

Lactatele oferite copilului, NU degresate, sunt de următorul fel: iaurt bio cu 3,5%/3,8% grăsime, lapte bio cu 3,5% grăsime pe care îl folosesc doar în preparate, nu ca băutură în locul laptelui matern sau a apei și brânză de casă preparată foarte simplu, mai jos veți găsi și rețeta.

Rețetă brânză de casă: 350 ml lapte se pun la fiert, când laptele începe să fiarbă se adaugă 100 ml iaurt gras (de vacă, de capră) și se amestecă pentru omogenizare, se mai lasă pe foc 3-5 minute până se separă brânza de zer, apoi se pune brânza într-o strecurătoare și se lasă câteva minute la scurs.

O altă precizare OMS este aceea de a se introduce maxim un aliment nou în 24 de ore, astfel încât să poată fi monitorizată reacția copilului la aceasta. În cazul copiilor cu teren alergic în familie se recomandă chiar introducerea unui aliment nou la distanță de 3 zile. În cazul nostru nu există teren alergic, iar până în momentul de față nu avem reacții alergice la niciunul din alimentele introduse.

Împreună cu prânzul compus din legume și proteină am introdus și apa în alimentația lui Miss S. Eu ofer apă plată în cana Trainer Miracle de la Munchkin, iar domnișoara bea singură. Ca precizare, bebelușilor li se va oferi apă după 6 luni, o dată cu începerea diversificării. Apa se va oferi la cere, la fel și laptele matern/formulă.

Așa a decurs acomodarea noastră cu solidele. La voi cum a decurs această etapă?

Urmărește-mă și pe Facebook: Jurnal de mamă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.