Mult temutul ROR

Săptămânile trecute, după multe peripeții și amânări, am reușit să facem domnișoarei din dotare, acum în vârstă de un an și două luni, vaccinul ROR, cel destinat imunizării contra rujeolei, rubeolei si oreionului. 

Miss S. ar fi trebuit să primească vaccinul ROR la începutul lunii mai, însă pentru că urma vacanța în Grecia, am preferat să amânăm, pentru că nu ne doream să ne surprindă vreuna din reacțiile adverse departe de casa, de medicul pediatru și de confortul psihic de acasă, unde ne urcăm în mașină și în maxim jumătate de oră ajungem la un consult de urgență. Aceasta a fost prima decalare a vaccinării cu aproximativ două săptămâni. Ne-am gândit că nu are ce să se întâmple rău, cu atât mai mult cu cât aveam si doza de la nouă luni făcută și aveam și acordul medicului de familie să decalăm data vaccinării.

Bun, ne-am întors din vacanță, am făcut programare pentru vaccinare, eram pregătiți sufletește pentru ce urma(plâns după înțepătură, supărare mare în ziua vaccinului și cam atât, acestea au fost reacțiile lui Miss S. la toate vaccinurile, nici măcar agitată nu a fost zilele urmatoare, de febră sau alte simptome nu încape vorbă). În dimineata pricina, copilul s-a trezit cu nas înfundat și stare subfebrilă(38.1), suficient pentru a amâna din nou vizita la medicul de familie. 

Din fericire a fost o viroză ușoară, fără complicații, ca tratament au fost suficiente antitermicele administrate la nevoie(când temperatura depășea 38.5, fix de două ori în șapte zile), secreții aspirate la nevoie(dar nu foarte des, căci se stimulează secreția printr-o aspirare frecventă) și în final, cel mai bun tratament, aerosoli direct pe nisip, pe malul mării. A doua zi copilul era ca nou, nici urmă de nas înfundat, tuse sau alte simptome. 

Atenție, tratamentul, chiar și acesta ușor, l-am administrat doar cu acordul medicului pediatru, care a consultat copilul a doua zi după debutul simptomelor.

În final, la aproximativ un an și o lună, am reușit să o vaccinăm pe Miss S. cu a doua ROR, căci am avut parte și de doza suplimentară de la nouă luni, între timp a trecut și perioada în care puteau apărea efecte adverse. Și de această dată am avut noroc, mai mult copilul, nu eu, căci nu au existat efecte nedorite.

Vă las mai jos schema vaccinurilor disponibile pentru copiii cu vârste între zero si 18 luni, și în plus o să vă povestesc și la ce reacții adverse ne putem aștepta in urma vaccinării cu ROR.

Sursa foto: Coaliția România Sănătoasă

Despre ROR

Vaccinul ROR conține trei componente diferite: rujeolică (boala: rujeolă sau pojar), urliană (boala oreion) si rubeolică (boala rubeolă sau pojărel) si fiecare dintre aceste componente pot determina (nu se întâmplă la toți copiii) anumite reacții după administrarea vaccinului:

– după 6-10 zile, componenta anti-pojar începe să își facă efectul și poate determina o erupție cutanată contagioasă și scăderea apetitului, precedată uneori de febră. 

– după 14-21 zile, componenta anti-oreion poate determina la unii copii simptome similare cu cele ale bolii, și anume febră și umflarea glandelor salivare. 

– după 12-14 zile, componenta anti-rubeolă poate cauza o erupție cutanată de scurtă durată însoțită sau nu de febră ușoară sau medie. În cazuri rare, reacția cutanată poate apărea și la 6 săptămâni de la vaccin. 

Persoanele care prezintă reacție cutanată ca urmare a vaccinului ROR NU sunt contagioase, erupția nu necesită tratament și trece de la sine.

La voi cum a decurs vaccinarea? 

Au existat efecte adverse? 

Au fost disponibile la timp vaccinurile?

Urmărește-mă și pe Facebook: Jurnal de mamă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.