Cum ne-am îndrăgostit de babywearing

purtarea copilului

Purtarea copilului este de interes pentru orice viitoare mămică. Așa că am citit despre acesta încă din timpul sarcinii și eram dornică să îmi port fetița imediat după naștere. Cu cât mai repede, cu atât mai bine, îmi spuneam eu, fiindcă domnișoara din dotare refuza categoric căruciorul sau pătuțul. Cel mai bine dormea în brațele iubitoare ale mămicii. Adică ale mele, deci eu nu prea aveam răgaz de odihnă.

De ce eram dornică să o port? Pentru că nu există conexiune mai bună copilul decât să îl ții la pieptul tău. Pentru că bebelușul se simte în siguranță, iubit și fericit atunci când recunoaște bătăile inimii celei cu care a împărțit nouă luni același trup.

Cum eram o mămică tânără, la început de drum, fără experiență în ale parentingului, darămite în ale babywearingului, am ales sa cer și părerea unui medic, dar și unui consultant în purtarea bebelușului. Doar așa, să fiu sigură că nu fac nimic ce ar dăuna copilului. Prin urmare, am aflat că dacă port sănătos copilul, într-un sistem ergonomic de purtare, și nu exagerez cu purtarea pe perioade îndelungate, totul va fi în regulă.

Ce înseamnă purtarea sănătoasă a copiilor

Prin purtare sănătoasă se înțelege o poziție ergonomică, picioarele bebelușului trebuie să formeze un „M”, spatele un „C”, puntea sistemului de purtare să ajungă de la un genunchi la celălalt, iar panoul să fie dintr-un material moale, care se mulează pe spatele bebelușului, NU buretat.

Durata optimă de purtare a copilului nu este una standard. Ea depinde de fiecare copil, iar pentru fiecare dintre cei mici, confortul poate însemna altceva. Copilul trebuie să fie sătul, eventual alăptat în sistemul de purtare, să aibă scutecul curat, să nu îi fie nici cald, dar nici frig, dar și mai important este să fie așezat corespunzător în sistem.

Adică sistemul trebuie reglat pe dimensiunile copilului și ale părintelui, copilul să nu aibă pantaloni/dresuri care să pună presiune pe tălpi, hainele să fie adecvate purtării, și nu în ultimul rând, sistemul să se potrivească vârstei și conformației copilului.

Experiența noastră cu babywearingul

Wrap-Tai Mic

După ce m-am documentat temeinic, m-am făcut curaj sa o port pe Sofia la trei săptămâni, într-un Wrap-Tai Mic de la Poarta-mă. Sistemul este super practic, ușor de utilizat, versatil, poate fi utilizat de la o lună de viață sau de la 3,5 kg, iar pentru noi a fost cu mult praf de somn în cele două  luni de purtare.

Chiar dacă am iubit Wrap-Tai-ul, soțul voia să poarte și el fetița și i se părea misiune imposibilă să înfășoare așa mult material fără să se încurce în el. Așa că am decis să mai testăm și alte sisteme de purtare a bebelușului.

Marsupi

Între timp, copilul a crescut și am optat pentru un alt sistem, pe care l-am închiriat din biblioteca de babywearing din oraș, și anume am încercat un Marsupi Plus. Ne-a plăcut și de el tare mult, se montează ușor, inclusiv pentru soț, este confortabil, iar bebelușul dormea tare bine la plimbare.

Nu conta că mergem în parc, la cumpărături sau în vreo drumeție, că toți trei eram extrem de multumiți, așa că ne-am cumpărat unul. Marsupi ne-a fost de folos fix până la patru luni, deoarece domnișoara mea este lunguță și ne-a rămas puntea mică, adică nu mai ajungea de la un genunchi la celălalt.

Slingul cu inele

Cât am putut, am evitat „cârpele”, dar într-un final mi-am făcut curaj și am învățat sa folosesc un sling cu inele pe care l-am primit cadou. După ce am reușit să îl montez corect, a început sa îmi placă atât de tare de el, că am abandonat complet căruciorul. Slingul cu inele poate fi purtat de la naștere și 3,5 kg până pe 12-15 kg sau cât duce spatele purtătorului. Ce îmi place cel mai mult este ca poate fi montat cu ușurință pe șold, ceea ce reprezintă un real avantaj pentru mămicile cu bebeluși curioși.

Luna Evo

Pe la patru luni mi s-a pus pata sa încercăm și SSC. Zis și făcut, am probat Manduca și nu prea ne-a plăcut, mi s-a părut rigidă, puțin confortabilă și fără praf de somn. A doua încercare a fost minunata Luna Evo de la Poarta-mă.  ❤️Dragoste la prima vedere și prima purtare… așa tare ce ne place și mie și Sofiei, că nu plecăm nicăieri fără ea. Luna Evo merge fără probleme de la trei luni sau 63 cm.

Luna a fost cel mai plimbat SSC al nostru, dar și cel mai iubit. A fost alături de noi peste tot, până aproape de vârsta de doi ani a fetiței, când evident că a rămas mică. Mai jos vedeți Luna Evo pe plajă la Nisipurile de Aur, Bulgaria.
purtarea copilului, babywering
Luna Evo și Sofia la patru luni pe plajă

Concluziile mele 

Noi ne purtăm zilnic de la trei săptămâni și pot spune ca este una dintre deciziile cele mai bune pe care le-am luat pentru copilul meu. Babywearingul m-a învățat multe, dar cel mai important, mi-a arătat cât de importantă este apropierea de copil, cât de multe avem noi, părinții, de oferit, și cât de mult îi ajută pe cei mici această experiență.

Aceasta este experiența noastră cu babywearingul până acum și pot spune ca iubim produsele Poarta-mă. Curând voi reveni cu un articol despre purtarea pe vreme rece, bineînțeles după ce vom testa pe vânt, ploaie, ninsoare și frig, protecția de iarnă.

Voi ce experiențe aveți legat de purtatul bebelușilor?


Dacă ți-a plăcut, urmărește-mă și pe Facebook: Jurnal de mamă. Și un share e binevenit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.